Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Consumidors i consumidores > T'ajudem > Economia familiar
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

El consum i l'economia familiar

L’Agncia Catalana del Consum us aconsella que controleu la vostra economia i que eviteu l’endeutament. Per qu s tan important fer una bona planificaci de l’economia? A ms de constituir una eina d’autocontrol econmic i d’estalvi molt important, planificar com gastem i com estalviem els diners ens permetr saber on van a parar els nostres ingressos i si som capaos de reduir despeses molt altes o de disposar d’un determinat estalvi per a fer front a imprevistos. Com ha de ser un pressupost familiar El pressupost ha de ser realista i, evidentment, personalitzat o adaptat a la nostra situaci especfica i als ingressos i les despeses que tenim. L’ estructura d’un pressupost familiar inclou bsicament:

 1. La fase de planificaci
  Amb el suport material d’un quadre o full de gesti de pressupost i partint de les despeses del darrer any, anotarem la previsi mensual d’ingressos i de despeses, classificades aquestes ltimes com a fixes o variables. Una eina til s revisar els extractes bancaris que tinguem a m.
 2. El control de la despesa
  El registre de totes les entrades i sortides de diners, fixes o variables. Les despeses fixes es detecten ms fcilment, per conv tenir en compte les petites i contnues despeses (transports, compres, lleure...) perqu a l’hora de la veritat es mengen una part important del pressupost. Desprs, contrastant els ingressos i les despeses reals amb les despeses previstes, sabrem si hi ha hagut desajustos, si disposem d’estalvi per a despeses imprevistes, o no, o si hem de fer un exercici de reducci de la despesa familiar.
Consells generals
 • Per a la compra:
  • Planifiqueu les despeses i eviteu l’endeutament exagerat.
  • Aneu a comprar (alimentaci, roba...) amb una llista de les coses que considereu ms necessries i cenyiu-vos al pressupost que teniu per a evitar sorpreses desagradables.
  • Compareu els preus entre diferents establiments, ja que, excepte alguns serveis bsics (llum, gas...), la majoria sn lliures.
  • Compareu tamb, a ms del preu, la qualitat dels productes i dels serveis.
  • Pregunteu al comerciant si hi ha possibilitat de canviar el producte. L’establiment no t l’obligaci de canviar un producte que est en perfecte estat, a menys que ho anunci.
  • Sigueu prudents a l’hora de fer servir les targetes de crdit i vigileu les despeses que no pagueu en efectiu.
  • Si feu servir la targeta de crdit, identifiqueu-vos perqu l’establiment comprovi que en sou la persona titular.
  • Custodieu la targeta de crdit per evitar-ne la prdua, el robatori o qualsevol s fraudulent.
  • Demaneu i conserveu el tiquet o la factura de compra: sn la garantia del producte.
  • Si el producte no s conforme us heu d’adrear a la persona venedora.
  • En cas que necessiteu disposar de diners urgentment, cal que consulteu tots els productes que ofereix el mercat financer i que no us precipiteu. Abans de contractar res, demaneu informaci a les entitats per trobar l’opci ms adient a les vostres necessitats. No us deixeu portar per la publicitat; vigileu el vostre pressupost i les vostres despeses mensuals per valorar si podeu fer front a una nova quota.
  • Recordeu que tots els comeros han de tenir a la vostra disposici fulls oficials de reclamaci/denncia.

 • Per a l’estalvi energtic:

  Estalvi d'energia (gencat)

  Estalvia energia
  (multimdia del webwww.gencat.cat)
  Navegueu per aquest multimdia i descobriu consells per estalviar energia a la llar.

  Setmana de la energia (octubre 2008)

  Consells
  (web de l'Institut Catal d'Energia: Setmana de l'Energia)
  Activitats i consells sobre estavi energtic.

 • Altres:
Informaci til abans de demanar un crdit o un prstec
Consulteu els fulletons:
Eines d’ajuda
imatge del programa Controla els teus préstecs Píxel en blanc per fer espais

Controla els teus prstecs (programa) (2007)
Programa informtic que us podeu descarregary que us ajudar a triar l’opci ms adequada a la vostra economia familiar en cas que us calgui demanar un prstec personal o hipotecari.Inclou un simulador que permet calcular quin s el percentatge d'ingressos mensuals que es dedicaria a pagar les quotes del prstec. Tamb permet determinar si conv ms renovar la hipoteca actual o b demanar-ne una de nova, o quant costaria agrupar tots els prstecs en un d'hipotecari.
Especificacions tcniques:

 • Sistema operatiu Windows (versi mnima Windows 2000, versi recomanada Windows XP)
 • Resoluci de pantalla ptima 1024 x 780
 • Espai lliure en disc 16 MB

imatge del joc consumir a ritme de familia magimagina

Consumir a ritme de famlia (Joc per a tota la famlia)
Joc educatiu que us podeu descarregar (juntament amb la guia didctica) pensat perqu els membre adults de la famlia juguin amb els ms petits, amb l’objectiu de fer-los fer una reflexi sobre les diverses maneres que hi ha d'organitzar el temps lliure i la gesti del pressupost. El ritme de la msica ens ajuda a imaginar les diferents maneres que tenim de passar una tarda de dissabte i a reflexionar sobre els possibles ritmes de consum. El joc va destinat als nens de sis a dotze anys.
Especificacions tcniques:

 • Sistema operatiu Windows (versi mnima Windows 95)
 • Resoluci mnima de pantalla 800 x 600
 • Espai lliure en disc: 30 MB
 • Per a la lectura de la guia didctica cal tenir installat l'Adobe Reader. Si no el teniu, el podeu descarregar del web d'Adobe
 • Per a iniciar el programa: descomprimiu l'arxiu .zip i executeu el fitxer anomenat Magimagina.exe

 • Acord per a l’ampliaci sense costos del termini de les hipoteques [pdf,Document d'Adobe Acrobat56 Kb]
  Aquest acord tindr una vigncia de dos anys, durant els quals les entitats de crdit no cobraran comissions per aquestes operacions i els notaris i registradors eliminaran els aranzels.
 • Guia informativa [pdf,Document d'Adobe Acrobat52 Kb]:
  A ms, i amb l’objectiu de facilitar als ciutadans informaci sobre les implicacions de l’ampliaci del termini d’amortitzaci del prstec hipotecari, aix com sobre els trmits que ha de seguir per tal que l’ampliaci del termini dels prstecs hipotecaris es dugui a terme en els termes de l’Acord i sense costos addicionals per al prestatari, s’ha elaborat una guia informativa que estar a disposici del pblic a les notaries i Registres de la Propietat.

Ms informaci

El consum i l'economia familiar

Tornar a inici de pàgina

     

© 2007 Agència Catalana de Consum