Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Agència Catalana del Consum - www.gencat.cat

Codi de consum de Catalunya

El23 de juliol de 2010, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya nm. 5677, la Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya.Aquesta Llei fou aprovada pel Ple del Parlament el 30 de juny de 2010 i ha entrat en vigor el 23 d'agost de 2010.

El Codi de consum de Catalunya amplia, actualitza i milloraels drets de les persones consumidores al nostre pas i el dota, en l'mbit del consum,d’un marc jurdic complet que vol esdevenir model de referncia en molts sectors de l’activitat econmica.

Amb la nova Llei del Codi de consum s’aconsegueix:

 • Unificar amb unnic text legal tota la normativa fins ara dispersa en matria de consum.
 • Millorar el nivell de protecci de les persones consumidores i incorporar al nostre ordenament jurdic les noves normatives comunitries que incideixen en l’mbit del consum.
 • Adequar la normativa bsica i general de protecci de les persones consumidores a la realitat social i econmica actual.

Entre les nombroses novetats que incorpora el Codi de consum de Catalunya cal esmentar les segents:

 • Es defineix el concepte de consum responsable que esdev, al mateix temps, un principi informador del dret del consum.
 • Tota la ciutadania t garantit un accs ms fcil i proper als serveis pblics de consum ats que n'hi ha d'haver, com a mnim,un a cada comarca.
 • Les empreses prestadores de serveis bsics, com ara les de subministraments, transports, assistencials, sanitries... han d’oferir a les persones consumidores una adrea fsica a Catalunya en la qual puguin formular les seves queixes i reclamacions.
 • Els telfons d’atenci d’incidncies i reclamacions en els serveis bsics han d’sser de franc.
 • Tot els serveis que presti un empresari o empresria han de tenir una garantia mnima de sis mesos.
 • Les empreses han d’adoptar els mecanismes adients per garantir el retorn de quantitats que rebin per avanat de les persones consumidores en l’adquisici d’un b o en la contractaci d’un servei.
 • S’estableix una regulaci de les obligacions d’informaci i del rgim de responsabilitat en relaci amb els empresaris o empresries que duguin a terme tasques d’intermediaci.
 • En l’mbit del procediment sancionador de consum es pot establir que les empreses retornin a les persones consumidores els imports cobrats indegudament o les indemnitzin pels danys i perjudicis provats.
 • Les empreses pbliques han d’estar adherides a l’arbitratge i aquest fet s'ha detenir en compte en l’atorgament d’ajuts a les empreses privades.

En definitiva, a partir d’ara, amb el Codi de consum de Catalunya, l’Administraci de la Generalitati les administracions locals del nostre pas disposen d’un nou marc legislatiu que millora tant les potestats de l’administraci de consum com els drets de les persones consumidores a Catalunya.

Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya

(versi anglesa del text de la Llei)

Comparteix
Comparteix al FaceBookFacebook Comparteix al TwitterTwitter


© 2011 Agència Catalana del Consum