Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Temes de Consum > AlimentsTransgenics
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Aliments transgènics

Imatge de navegaciInformaci General
Imatge de navegaciLegislaci
Imatge de navegaciPreguntes
Imatge de navegaciPublicacions

Informaci general (actualitzada a 22.02.2008)

1. Concepte
2. Des de quan s obligatori etiquetar els transgnics?
3. De quina manera s’han d’etiquetar els aliments transgnics?

1. Concepte
Els aliments transgnics sn aquells que han estat elaborats a partir d’un organisme modificat genticament (OMG) o els que contenen algun ingredient a la seva composici procedent d’un OMG.

Es consideren OMG els organismes modificats mitjanant tcniques d’enginyeria gentica. s a dir, els OMG sn organismes al genoma dels quals s’han incorporat mitjanant enginyeria gentica nous gens procedents d’altres organismes o s’han modificat els seus propis gens. En general, un OMG posseeix una combinaci nova de material gentic que li confereix noves propietats (resistncia a plagues, a herbicides i producci de substncies d’inters nutricional).

La normativa europea obliga les empreses a incorporar les tcniques necessries per seguir el rastre dels ingredients i facilitar-nos a mxima informaci. La normativa comunitria pretn que estiguem informats sobre quin tipus de producte comprem i escollir el que millor s’adeqi als nostres interessos.

Els productes transgnics que hi ha al mercat sn pinsos animals i aliments de consum hum. Tots han d’especificar a l’etiqueta si sn un OMG (brot de soja) o si estan produts a partir d’un OMG (com els colorants derivats del blat de moro transgnic).

Quan aquests productes contenen ms d’un 0,9% de transgnics, s’ha de poder observar a les etiquetes.

Els cultius OMG tenen l’objectiu principal d’augmentar el nivell de protecci dels cultius mitjanant la introducci de resistncia a malalties causades per insectes o virus, en el cas dels vegetals, o mitjanant una major tolerncia als herbicides.

Els aliments que contenen organismes genticament modificats disponibles al mercat han passat avaluacions sanitries molt estrictes. Cada aliment OMG s avaluat individualment. No s’autoritza la comercialitzaci d’un OMG per a s alimentari sense que l’autoritat administrativa competent porti a terme una avaluaci de riscos favorable, cas per cas.

Anar a inici de pgina

2. Des de quan s obligatori etiquetar els transgnics?
El 18 d’abril de 2004 va entrar en vigor la nova normativa mitjanant la qual tots els aliments que procedeixin d’organismes modificats genticament, s a dir de productes transgnics, han de portar una etiqueta explcita que n’acrediti l’origen transgnic, tant si sn a granel com si sn ingredients de productes elaborats.

Per tant, actualment s obligatori que els aliments i pinsos que continguin o procedeixin d’organismes genticament modificats (OMG) portin una referncia explcita a l’etiqueta sobre la seva composici en el cas que la presncia d’OMG sigui superior al 0,9%.

Anar a inici de pgina

3. De quina manera s'han d'etiquetar els aliments transgnics?
Els aliments elaborats amb derivats de transgnics s’han d’etiquetar de la segent manera: “Aquest producte cont organismes modificats genticament” o b “aquest producte cont (nom de l’organisme –p. ex. soja) modificat genticament “. Aquesta s la frase que han d’incloure els productors en les etiquetes dels aliments que continguin un 0,9% o ms de transgnics o b de derivats de transgnics. La frase ha de tenir la mateixa grandria que els ingredients del producte. Els productes transgnics (OMG) apareixen a molts aliments: preparats per a animals i en molts d’altres que el consumidor pot trobar habitualment al mercat.

Consideracions:

  1. Tots els productes OMG agraris i ramaders de consum hum s’han d’etiquetar com a organismes modificats genticament (OMG).
  2. Els productes elaborats han de portar una etiqueta especial si en algun ingredient la presncia d’OMG supera el 0,9%.
  3. Les autoritats portaran un control estricte dels passos que segueix un aliment transgnic, des del seu origen i al llarg de tota la cadena de producci.

Anar a inici de pgina

     

© 2007 Agència Catalana de Consum