Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Temes de Consum > BarsRestaurants
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Bars i restaurants

Imatge de navegaciInformaci General
Imatge de navegaciLegislaci
Imatge de navegaciPreguntes

Informaci general

1. Preus
2. Mens
3. Factures
4. Reclamacions

Es considera empresa turstica de restauraci la que explota locals o espais on, amb carcter principal o complementari, s’ofereixen menjars i begudes, mitjanant preu, perqu hi siguin consumits. Es considera establiment de restauraci el restaurant, el restaurant bar i el bar.

Aquests establiments han d'estar identificats amb unes plaques blaves o verdes, on hi hagi les lletres blanques R, B o RB, i on hi ha de constar el nmero de registre de l'establiment i el NIF.

1. Preus

  • En els bars i en els restaurants, els preus sn lliures. Cal, per, donar-los la mxima publicitat.
  • Els restaurants i restaurants-bars han d'exhibir la llista de preus tant a l'interior com a l'exterior del local. Tamb, en el moment d'oferir el servei, cal presentar la carta de plats i de vins (relaci de menjars i begudes que s’ofereixen).
  • En canvi, els bars, noms l'han d'exhibir a l'interior del local.
  • Tant la llista de preus com la carta de plats i vins han d'estar, almenys, en catal.
  • Els preus sn totals i complets, s a dir, inclouen impostos i crregues (l'IVA, ...).
  • Els serveis no sollicitats no es poden cobrar. Tampoc no es poden cobrar conceptes com ara reserves, cobert o taula.

Anar a inici de pgina

2. Men
Heu de saber que els restaurants bar i restaurants no estan obligats a oferir men. En el cas que ho facin, s'entn que un men ha d’incloure, sota un preu global, el pa, una beguda i les postres.

Si el consumidor renuncia a algun component del men, aquest no es pot descomptar del preu, que s'ha de pagar ntegrament, excepte que l'establiment tingui aquesta deferncia.

Anar a inici de pgina

3. Factures
Els restaurants i restaurants-bars, pel que fa als pats, han d’expedir factures obligatriament, on han de fer constar els diferents conceptes amb els seus respectius preus per separat i en escriptura intelligible per al client, i no poden cobrar altres conceptes no sollicitats per aquest.

A les factures dels mens noms s’ha de fer constar la seva identificaci i el seu preu global.

Els bars han d’expedir nicament un tiquet.

Anar a inici de pgina

4. Reclamacions
Tots els establiments de restauraci han de disposar de fulls de reclamacions i anunciar-ne l’existncia de forma visible a l’interior de l’establiment.

En cas d’algun problema en el servei, podem demanar a l’establiment els fulls de reclamacions per intentar en aquell moment resoldre amistosament el problema. En cas de desacord, ens podem adrear a l’oficina d’informaci al consumidor municipal o comarcal ms propera al nostre domicili on ens informaran de les vies per fer la nostra queixa o reclamaci.

En cas que desitgem denunciar uns fets en concret, podem adrear la nostra denncia amb la documentaci corresponent a la Direcci General de Turisme de la Generalitat de Catalunya o a les seves delegacions territorials ms properes a l’establiment de restauraci.

Per a ms informaci, podeu consultar la normativa de turisme Enllaç extern.

Anar a inici de pgina

     

© 2007 Agència Catalana de Consum