Informaci General
Legislaci
Preguntes
Publicacions
Informaci general (actualitzada a 14.05.2008)
1. El gas but
1.1. Recomanacions
2. El gas natural
2.1. Tarifa d’ltim recurs
2.2. Obligacions de cada part
2.3. La factura
2.4. Control de seguretat de les installacions de gas per part de la companyia subministradora
2.5. Control de seguretat de les installacions de gas per part de l’usuari
2.6. Recomanacions per contractar el gas natural
1. El gas but
El servei de gas but es contracta per escrit amb l'empresa subministradora que garanteix el lliurament de bombones, d’un regulador i una assegurana.
Aquest subministrament s'ha de fer d’acord amb els terminis establerts en el contracte signat amb l’empresa subministradora.
Les tarifes del gas but sn autoritzades pel Govern de l'Estat i es publiquen al BOE. Inclouen totes les despeses: bombona, transport...
Els titulars de les installacions fixes receptores han de poder provar-ne el bon estat d’s i de conservaci mitjanant la realitzaci de revisions peridiques cada 5 anys i l’obtenci del certificat de revisi.
Com a mnim cada tres mesos abans que acabi el termini de la validesa del certificat de revisi, l’empresa subministradora notificar per escrit al titular de cada installaci l’obligaci de fer una nova revisi.
Quan el tcnic ja ha fet la revisi, enganxa un adhesiu que n’acredita la data i serveix de recordatori per a la propera, i tamb lliura un certificat al propietari. La revisi s'ha de pagar en efectiu. El tub flexible s'ha de canviar quan caduca, mentre que el regulador noms es canvia quan est en mal estat; aquests dos elements estan exclosos de la revisi.
2. El gas natural
Des de l’1 de gener de 2003 tots els consumidors poden escollir amb qui contractar ja que el mercat de l’energia s’ha liberalitzat.
Aix significa que els consumidors poden comprar energia al lliure mercat i per tant poden decidir quina companyia volen , no noms de gas, sin tamb d’electricitat.
El consumidor pot optar entre contractar el subministrament energtic amb companyies diferents o que sigui la mateixa companyia la que els hi faci el subministrament tant del gas com de l’electricitat.
D’aquesta manera al consumidor se li obrentres camins. En aquest moment i fins a l'1 de juliol de 2008 pot optar entre:
Si contracteu a lliure mercat, la companyia us ha d’informar del segent en la seva oferta:
Les ofertes de lliure mercat es valoren amb un descompte fix d’euros per kilowat o un percentatge sobre el preu de tarifa.
Una altra cosa que heu de tenir molt en compte abans de canviar el contracte, s consultar a la companyia actual que teniu els requisits per fer el canvi.
El contracte de compra a lliure mercat s un contracte privat i com a tal ha de contenir tots els acords a qu arribeu amb la companyia, per com a mnim hauran de contenir els segents conceptes:
El gas que contracteu vindr sempre del centre de producci que tingueu ms a prop, independentment de la companyia amb la que hagueu contractat.
Consulteu la Llista de companyies que ofereixen energia a lliure mercat (gas). Web de l'Institut Catal d'Energia (pg. 6 del document pdf ).
Recordeu per qualsevol dubte sobre l’accs al lliure mercat podeu consultar-ho a l’Institut Catal de l’Energia (ICAEN) , Av. Diagonal, 453 bis tic, 08036 Barcelona, telfon 93 6220500 o a la seva web.
El servei es contracta per escrit i sempre s’ha de signar una plissa. La documentaci necessria, habitualment, s:
Els comptadors del gas poden ser de lloguer o de compra i sn dins del vostre habitatge o a l’edifici (p.ex.armari de comptadors); els usuaris tenen dret a sollicitar la verificaci del comptador.
Quan rebem a casa la visita inesperada d’un venedor que ens ofereix canviar de companyia del gas... fixem-nos si realment ens interessa, no ens precipitem, comparem les tarifes, llegim el contracte, no signem cap document en blanc.
Quan rebem una oferta comercial per telfon per canviar de companyia del gas... han de precisar-nos clarament, al principi de la conversa, la identitat del venedor i la finalitat comercial de la trucada. Ens han d’informar de les caracterstiques essencials del producte, preu, despeses de lliurament, dret de desistiment...
Quan contractem per telfon ens han d’enviar la justificaci escrita del contracte.
El contracte de compra d’un producte o de prestaci d’un servei ha de formalitzar-se per escrit en doble exemplar, datat i firmat per nosaltres i ha d’acompanyar-se d’un document de revocaci que ens permetr anullar el contracte signat al nostre domicili durant 7 dies.
(Font: Comissi Nacional d’Energia : Guia de les persones consumidores de gas natural amb dret a acollir-se a la tarifa d’ltim recurs).
La Llei 34/1998, de 7 d’octubre, del sector d’hidrocarburs, recentment modificada per la Llei 12/2007, de 2 de juliol, suprimeix, a partir del dia 1 de gener de 2008, el sistema tarifari de gas natural i preveu l’establiment d’una tarifa d’ltim recurs. La tarifa d’ltim recurs s el preu mxim que podran cobrar els comercialitzadors d’ltim recurs als consumidors.
Els consumidors amb dret a acollir-se a la tarifa d’ltim recurs sn tots els consumidors connectats a gasoductes de pressi menor a 4 bar o igual a aquest valor. En aquest grup de consumidors s’inclouen tots els consumidors domstics de gas.
Segons aquest nou model, les empreses distribudores ja no subministren el gas natural, sin que aquesta funci passa exclusivament a mans dels comercialitzadors de gas.
Es crear l’Oficina de Canvis de Subministrador que aportar una garantia addicional de defensa de la persona consumidora, a fi que tots els processos associats al canvi de subministrador es facin en condicions de transparncia, objectivitat i no-discriminaci.
Alternatives de subministrament per als consumidors amb dret a acollir-se a la tarifa d’ltim recurs
Una persona consumidora amb dret a acollir-se al subministrament subjecte a tarifa d’ltim recurs pot:
1. Contractar amb una empresa comercialitzadora i pagar un preu pactat lliurement entre les parts.
2. Contractar el subministrament a tarifa d’ltim recurs amb una de les empreses designades com a comercialitzadores de gas d’ltim recurs i pagar, com a preu mxim, la tarifa d’ltim recurs. La tarifa d’ltim recurs s el preu mxim que podran cobrar els subministradors d’ltim recurs a les persones consumidores.
El Reial decret 1068/2007, que regula la posada en funcionament del subministrament d’ltim recurs en el sector de gas natural, designa les empreses subministradores de gas que prestaran el servei d’ltim recurs:
3. D’acord amb l’Ordre ITC/2309/2007, a partir de l’1 de juliol de 2008, les persones consumidores que continun rebent el subministrament per part d’una empresa distribudora en el rgim de tarifa regulada, i que encara no hagin triat una empresa comercialitzadora, passaran a rebre el subministrament del comercialitzador d’ltim recurs que pertanyi al grup empresarial de l’empresa distribudora. A partir d’aquest moment, s’entendran automticament extingits els contractes de subministrament a tarifa que s’havien fet entre els distribudors i les persones consumidores.
Els clients que hagin estat traspassats a l’empresa comercialitzadora d’ltim recurs del grup empresarial de la seva empresa distribudora es podran donar de baixa del subministrament sense cap cost tan bon punt ho comuniquin a l’empresa comercialitzadora amb una antellaci mnima de sis dies hbils abans de la data en qu volen que sigui efectiva la baixa de subministrament.
Drets i obligacions dels comercialitzadors d’ltim recurs
A ms dels drets i obligacions establerts per als comercialitzadors de gas natural a l’article 81 de la Llei 34/1998, de 7 d’octubre, del sector d’hidrocarburs, els comercialitzadors d’ltim recurs tindran les obligacions segents:
Mesures que les empreses distribudores i comercialitzadores han d’aplicar perqu el trasps al subministrament d’ltim recurs sigui compatible amb el foment de la competncia
Calendari d’aplicaci de la tarifa d’ltim recurs
Les persones consumidores amb dret a acollir-se a la tarifa d’ltim recurs sn totes les persones consumidores connectades a gasoductes de pressi menor a 4 bar o igual a aquest valor. En aquest grup de persones consumidores s’inclouen totes les persones consumidores de gas domstic.
A partir de l’1 de juliol de 2008 es redueix progressivament el nombre de persones consumidores amb dret a acollir-se a la tarifa d’ltim recurs. Aquesta reducci noms afecta els grans consumidors, en funci del volum de consum anual de gas, i d’acord amb el calendari segent:
CALENDARI D’APLICACI DE LA TARIFA D’LTIM RECURS |
|
Data d’aplicaci |
Consumidors amb dret a acollir-se a la tarifa d’ltim recurs |
A partir de l’1 de gener de 2008 |
Tots els consumidors |
A partir de l’1 de juliol de 2008 |
Tots els consumidors amb consum anual < 3 GWh |
A partir de l’1 de juliol de 2009 |
Tots els consumidors amb consum anual < 2 GWh |
A partir de l’1 de juliol de 2010 |
Tots els consumidors amb consum anual < 1 GWh |
2.2. Obligacions de cada part
Companyia:
•prestar el servei a tot peticionari (com a molt, es pot demanar fiana).
•mantenir les condicions de la plissa.
•realitzar inspeccions peridiques.
Usuaris:
•pagar.
•comunicar les modificacions a la companyia.
•vetllar per la realitzaci de les inspeccions peridiques per part de la companyia subministradora (vegeu punt 2.3).
Les tarifes de gas natural sn aprovades pel Govern de l'Estat i es publiquen al BOE cada tres mesos.
Es componen d’un terme fix i un de variable, i de diferents tarifes segons les necessitats energtiques.
El perode de pagament sn 12 dies i les factures prescriuen al cap de 5 anys.
Cada 4 mesos la companyia subministradora ha de fer lectures de consum. En els casos que no es faci una lectura real del comptador, es fa una estimaci del consum de la manera segent: se suma el consum de dues factures del mateix perode de l’any anterior i es divideix per dos.
En cas que el consumidor no estigui present al seu domicili, pot haver-hi fins a tres estimacions sense lectura de consum real.
2.3. La Factura
Les factures per l’aplicaci de tarifes, peatges i cnons expressaran totes les variables que serveixen de base per al clcul de la quantitat per cobrar.
Les factures de les empreses distribudores als seus consumidors a tarifa i la de les empreses comercialitzadores als seus consumidors hauran d’incloure, com a mnim la segent informaci:
Els consumidors poden efectuar consultes telemtiques de les dades relatives al punt de subministrament i al consumidor (incloent dates i resultats de les de les darreres revisions i inspeccions, pressi del subministrament, empresa que realitza el subministrament, empresa que realitza la mesura, data de sortida del client de tarifa al mercat liberalitzat i data de tornada del client a tarifa, si es produeix, etc) a les empreses distribudores que tinguin ms de 50.000 clients o que pertanyin a un grup de societats que sumin en total ms 50.000 clients.
2.4. Control de seguretat de les installacions de gas per part de la companyia subministradora
La companyia subministradora de gas ha de fer un control de seguretat de les installacions receptores de gas i dels aparells si aquestes installacions s’alimenten des de xarxes de distribuci (installacions de gas fixes que s’alimenten des de la xarxa de distribuci per canalitzaci). Aquest control el fa en dos moments:
•en la posada en funcionament de les noves installacions, la companyia de distribuci emet un certificat de proves prvies i posada en servei.
•la companyia de gas est obligada a realitzar una INSPECCI PERIDICA de les installacions de gas i aparells de gas en servei, i a comunicar mitjanant un avs uns dies abans als vens de la finca quin dia passar a fer-la. Els punts claus d’aquesta inspecci sn els segents:ocomprovaci tcnica obligatria de la installaci i dels aparells (realitzaci d’una anlisi de la correcta combusti higinica).
oes realitza cada 5 anys.
oper persones acreditades per l’empresa distribudora del gas.
oinspecci de les installacions comunes de la finca i de cadascuna de les installacions interiors individuals dels abonats, en les parts visibles, sobretot en aquells punts dels quals es poden derivar alguns dels defectes classificats com a anomalies principals i secundries, d’acord amb la norma UNE que s d’aplicaci.
orealitzaci de proves i verificacions que es considerin pertinents per tal de comprovar l’estat de funcionament i conservaci de la installaci receptora, els elements i aparells de consum, i tamb la constataci de l’adequaci a les condicions reglamentries de seguretat que exigeix la normativa vigent, almenys en aquells punts dels quals es poden derivar anomalies principals i secundries, d’acord amb la norma UNE que s d’aplicaci.
oaquesta inspecci peridica t un cost econmic que ha de suportar el titular de la installaci; es tracta d’un import fixat en la Resoluci ECF/969/2007, de 2 de mar, per la qual es fixa l'import de les inspeccions peridiques de gas (fem l’enlla), i genera un document anomenat CERTIFICAT D’INSPECCI, ests per la persona que ha realitzat la inspecci, i que t una validesa de 5 anys.
oel distribudor pot realitzar la inspecci dins de l’any natural en curs en qu la installaci ha de passar la revisi.
oel distribudor ha d’informar els usuaris, cada 2 anys, de les recomanacions per fer un bon s de les seves installacions de gas.
D’altra banda, les revisions peridiques es realitzaran en totes aquelles installacions que no estiguin connectades a xarxes de distribuci, tenen la periodicitat de 5 anys i s obligaci del titular de la installaci, o si no n’hi ha, de l’usuari la realitzaci de la revisi, per la qual cosa haur de sollicitar els serveis d’una empresa installadora de gas autoritzada.
La companyia dna un termini de 6 mesos per modificar les deficincies detectades. Envia una carta en qu recorda a l’usuari el deure de reparar-les i hi inclou l’advertiment de tall de subministrament en cas de no fer-ho. Si la companyia no rep el justificant conforme s’han arreglat abans de 6 mesos, tornar a revisar aquells defectes.
L’installador autoritzat per reparar el defecte ha d’emetre un certificat d’installaci per correcci de defectes i el titular ha de comunicar la correcci a la companyia de distribuci.
Les reclamacions que fan referncia a un desacord amb el consum o amb els conceptes facturats, o a qualsevol altre problema en la prestaci del servei, s’han de formular per escrit a la companyia prestadora del servei. Si no hi ha resposta, o s’hi est en desacord, l’usuari s’ha d’adrear a l’oficina municipal o comarcal d’informaci al consumidor ms propera al seu domicili, on l’informaran dels passos que ha de seguir per presentar la reclamaci o la denncia.
2.5. Control de seguretat de les installacions de gas per part de l’usuari
L’usuari ha de tenir cura de la realitzaci de la inspecci peridica de les seves installacions i aparells de gas per part de la companyia distribudora (vegeu punt 2.3).
Les revisions peridiques es realitzaran en totes aquelles installacions que no estiguin connectades a xarxes de distribuci i s obligaci del titular de la installaci o, si no n’hi ha, de l’usuari la realitzaci de la revisi, per la qual cosa haur de sollicitar els serveis d’una EMPRESA INSTALLADORA DE GAS autoritzada.
2.6. Recomanacions per contractar el gas natural
Atenci!!!
© 2007 Agència Catalana de Consum