Informació General
Legislació
Preguntes
Publicacions
Informació general
1. Normes comunes
1.1. Publicitat
1.2. Reserves
1.3. Preus
1.4. Factures
1.5. Fulls de reclamacions
2. Apartaments turístics
2.1. Serveis mínims compresos
2.2. Serveis comuns
2.3. Paga i senyal / Reserva
2.4. Cancel·lació / Rescabalament
2.5. Indemnitzacions per renúncia de l'estada
2.6. Manteniment de la reserva
2.7. Gaudir de la unitat d'allotjament
3. Càmpings
3.1. Règim de preus, reserves, anul·lacions i renúncies
3.2. Manteniment de la reserva
3.3. Preus dels serveis comuns
4. Establiments de turisme rural
4.1. Preus i reserves
4.2. Manteniment de la reserva
4.3. Preus dels serveis comuns
5. Establiments hotelers
5.1. Preus de les habitacions
5.2. Preus dels serveis comuns
5.3. Reserves i anul·acions
5.4. Contractació a través d'agències de viatge
5.5. Rescabalament per renúncia de l'estada
5.6. Manteniment de la reserva
5.7. Habitacions - llits supletoris
5.8. Bressols
5.9. Menjars
6. Allotjament per temps compartit
6.1. Document informatiu
6.2. Requisits mínims del contracte escrit
6.3. Captació
6.4. Dret de cancel·lació del contracte
6.5. Revenda
7. Contractació de clubs de vacances
8. Reclamacions i denúncies
Tenen la consideració d’establiment d’allotjament turístic els espais que, d’una manera habitual i amb caràcter professional, ofereixen als usuaris turístics que en paguin el preu un hostalatge temporal que no constitueixi un canvi de residència per a l’hoste, d’acord amb les condicions i les característiques especificades pels establiments d’allotjament turístic. Aquests espais d’allotjament es classifiquen en les modalitats següents:
a) Apartaments turístics
b) Càmpings
c) Establiments de turisme rural
d) Establiments hotelers
e) Qualsevol altre que s’estableixi per reglament
Els establiments d’allotjament turístic han d’exhibir les plaques identificatives de llur modalitat i, si escau, de categoria.
1. Normes comunes
1.1. Publicitat
A la publicitat, els establiments d’allotjament turístic han d’indicar el nom, el grup, si escau, i la categoria de l’establiment sense que pugui induir l’usuari a error o confusió.
Quan el client tingui confirmada la reserva, s’ha de mantenir el preu pactat, el qual no es pot incrementar.
1.3. Preus
Aquests establiments tenen llibertat de preus, però se n’ha de fer publicitat i, com a mínim, han d’estar exhibits a la recepció d’una manera visible i clara. Si l’establiment és a Catalunya, aquests preus han d’estar indicats, com a mínim, en català.
No es poden cobrar preus superiors als exposats al públic i en cas de qualsevol contradicció s’aplicarà el preu inferior.
Els preus són globals, i han d'indicar si l’IVA hi és inclòs o no.
Excepte quan contractem l’allotjament per mitjà d’una agència de viatges, l’establiment ens ha d’informar, abans de l’admissió, dels preus que corresponen als serveis que hem sol·licitat inicialment mitjançant un full on constarà, almenys en català:
1.4. Factures
Els clients tenen l'obligació d'abonar els preus dels serveis prestats en el mateix establiment i en el moment de ser presentada la factura corresponent per cobrar-la.
Quan hagi finalitzat el període d'allotjament pactat, o si la factura no ha estat abonada, el titular de l'establiment podrà disposar de la unitat d’allotjament. En aquest cas, si encara hi hagués les coses del client, es retiraran de la unitat, després d’haver-ne fet inventari i d’haver-lo signat dos testimonis.
La factura haurà de contenir, almenys en català, de manera clara i especificada, ja sigui nominalment o en clau, desglossats per dies i conceptes, els diversos serveis prestats per l'establiment d'allotjament turístic.
A les factures que expedeixin els establiments a tots els seus clients haurà de constar, com a mínim:
El responsable de l'allotjament turístic, a petició del client, ha de lliurar un document que justifiqui la data, l'hora i la destinació de la trucada telefònica, la durada i l'import. En tot cas, el client ha de tenir coneixement de la possibilitat de sol·licitar el document de justificació esmentat.
1.5. Fulls de reclamacions
Els establiments d'allotjament turístic han de disposar de fulls de reclamació a disposició dels clients i ho han d'anunciar de manera visible a la recepció.
Recordeu:
2. Apartaments turístics
Són tots aquells edificis o conjunts d’habitatges que s'ofereixen amb els serveis turístics corresponents, en condicions de disponibilitat immediata mitjançant preus, a usuaris que desitgen fer-hi una estada de dies, setmanes o mesos, per motius turístics o de vacances
Els apartaments turístics tenen la consideració d’habitatge i han de disposar de les infraestructures, les instal·lacions i els equipaments necessaris, d’acord amb la normativa bàsica de l’edificació, les condicions mínimes d’habitabilitat i les ordenances municipals que els siguin aplicables.
En qualsevol cas, han de disposar de tots els serveis urbanístics obligatoris, dels serveis de recollida i tractament d’escombraries i de tractament d’aigües residuals i de tots els altres serveis que es considerin imprescindibles per poder ésser objecte d’utilització turística.
Els apartaments turístics només es poden comercialitzar a través d'empreses explotadores constituïdes per persones físiques o jurídiques que poden ser o no titulars dels habitatges i que s’han d'inscriure en el Registre de Turisme de Catalunya.
2.1. Serveis mínims compresos
En els preus dels apartaments turístics estan compresos els serveis mínims següents:
2.2. Serveis comuns
Els serveis comuns, si n'hi ha, es consideraran compresos en el preu de l'allotjament. Tindran aquesta consideració els següents:
2.3. Paga i senyal / Reserva
Com a màxim, es poden cobrar als clients, en concepte de paga i senyal, les quantitats següents:
2.4. Anul·lació i rescabalament
L'anul·lació de la reserva donarà lloc, en els supòsits que s'esmenten a l'article anterior, a retenir, com a màxim, les quantitats següents:
2.5. Indemnitzacions per renúncia de l'estada
Quan el client d'un apartament turístic se’n vagi abans de la data fins a la qual el tenia reservat, haurà d'abonar pels dies que resten d'estada, com a màxim, les quantitats que s'estableixen per a l’anul·lació de la reserva a l'article anterior, tenint en compte els terminis que s'hi fixen.
2.6. Manteniment de la reserva
Quan la reserva d'un apartament turístic hagi estat confirmada sense l'exigència de cap paga i senyal, el titular de l'explotació de l'apartament turístic està obligat a mantenir-la fins a les vint hores del dia assenyalat, excepte pacte contrari.
Si el client ha abonat la paga i senyal, la reserva s'ha de mantenir fins a dos dies després de la data prevista d'ocupació.
Si el cliente ha abonado la paga y señal, la reserva debe mantenerse hasta dos días después de la fecha prevista de ocupación.
2.7. Gaudir de la unitat d'allotjament
El dret a l'ocupació de l'apartament, vil·la o ciutat de vacances començarà, excepte que es pacti una altra cosa, a les sis de la tarda del primer dia del període contractat i finalitzarà a les dotze del migdia del dia següent a aquell en què finalitzi el termini pactat.
3. Càmpings
Els càmpings són espais d'ús públic degudament delimitats destinats a la convivència agrupada de persones a l'aire lliure, mitjançant tendes de campanya, caravanes, autocaravanes i altres albergs mòbils o mitjançant bungalous segons les modalitats que s’estableixin.
Els càmpings han d'estar inscrits en el Registre de Turisme de Catalunya.
3.1. Règim de preus, reserves, anul·lacions i renúncies
3.2. Manteniment de la reserva
Quan els titulars dels càmpings hagin confirmat la reserva sense l'exigència de cap paga i senyal, estan obligats a mantenir-la fins a les vint hores del dia assenyalat per a l'ocupació.
Si el client ha abonat la paga i senyal, la reserva es mantindrà sense cap límit horari pel nombre de dies que cobreixi aquesta.
Quan la reserva s'efectuï per mitjà d'una agència de viatges i el càmping hagi confirmat la reserva, el càmping resta obligat a mantenir-la vigent sense cap límit horari.
3.3. Preus dels serveis comuns
Els càmpings no poden cobrar cap quantitat als seus clients per la utilització dels serveis comuns complementaris de què disposin aquests.
Tenen la consideració de serveis comuns:
4. Establiments de turisme rural
Els establiments de turisme rural són una modalitat d'allotjament turístic que consisteix en l'allotjament en habitacions o habitatges rurals, de manera habitual i mitjançant preu.
Aquests establiments estan situats en el medi rural, fora o dins de nuclis de població de menys de 1000 habitants, integrats en edificacions preexistents anteriors a 1950, i respecten la tipologia arquitectònica de la zona, la qual es tracta de potenciar afavorint la seva rehabilitació i conservació, tot evitant les noves construccions.
No poden ésser considerats en cap cas com establiments de turisme rural aquells ubicats en pisos, considerats com a habitatges independents en un edifici de diverses plantes, en règim de propietat horitzontal.
Aquests tipus d'establiments s'han d'inscriure en el Registre de Turisme de Catalunya.
Es classifiquen en:
Les Cases de pagès o establiments d’agroturisme són aquells en els quals la persona titular, pagès o pagesa professional, obté rendes agràries, ramaderes o forestals d’acord amb els criteris normatius del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, i on les persones usuàries poden conèixer les tasques i activitats pròpies de l’explotació agrària a la qual estan vinculades.
Els Allotjaments rurals són aquells establiments en els quals el seu titular no està obligat a obtenir rendes agràries, ramaderes o forestals, però ha de residir efectivament a la mateixa comarca o habitatge, depenent de la modalitat.
Les cases de pagès i els allotjaments rurals es classifiquen en les modalitats de masia, masoveria, casa de poble compartida i casa de poble independent.
4.2. Manteniment de la reserva
Quan els titulars dels establiments hagin confirmat la reserva sense l'exigència de cap paga i senyal, estan obligats a mantenir-la fins a les vint hores del dia assenyalat per a l'ocupació.
Si el client ha abonat la paga i senyal, la reserva es mantindrà sense cap límit horari pel nombre de dies que cobreixi aquesta.
Quan la reserva s'efectuï per mitjà d'una agència de viatges i l’establiment de turisme rural hagi confirmat la reserva, l'establiment resta obligat a mantenir-la vigent sense cap límit horari.
4.3. Preus dels serveis comuns
Els establiments de turisme rural no poden cobrar cap quantitat als seus clients per la utilització dels serveis comuns complementaris de què disposin aquests. Tenen la consideració de serveis comuns:
5. Establiments hotelers
Són establiments que presten el servei d'allotjament als usuaris turístics d'una manera habitual i mitjançant preu.
S'ordenen per categories (una estrella, dues, tres...) que poden variar a cada país.
Aquests establiments tenen l'obligació de fer la neteja diària de les habitacions.
Els establiments hotelers es classifiquen en els grups següents:
Els establiments del grup d’hotels es classifiquen en les modalitats següents:
Els hotels, els hotels apartament i els balnearis són establiments hotelers que presten el servei d’allotjament en habitacions en règim de lloguer i que, tant si disposen de serveis complementaris com si no en disposen, resten oberts les vint-i-quatre hores del dia.
Els hostals i les pensions són establiments hotelers que presten el servei d’allotjament en habitacions en règim de lloguer i que, per la dimensió, l’estructura o les característiques de l’establiment o per la tipologia dels serveis, no assoleixen els nivells exigits als hotels, els hotels apartament i els balnearis.
5.1. Preus de les habitacions
El preu de les habitacions es compta per dies o jornades, d'acord amb el nombre de pernoctacions.
La jornada acabarà a les dotze hores. En cap cas podrà exigir-se al client l'abandonament de l'habitació abans d'aquesta hora, excepte pacte contrari entre aquest i l'establiment hoteler.
El client que no abandoni a l'hora esmentada l'habitació que ocupa, s'entendrà que allarga la seva estada un dia més.
El gaudi de l'allotjament i d'altres serveis durarà el termini convingut entre l'establiment i el client o el seu representant. Aquest termini haurà de constar expressament en la notificació que s'ha de lliurar al client en el moment de la seva admissió. Qualsevol ampliació o reducció del termini prèviament pactat està supeditat al mutu acord entre l'establiment hoteler i el client.
5.2. Preus dels serveis comuns
Els establiments hotelers no poden cobrar cap quantitat als seus clients per la utilització dels serveis comuns complementaris de què disposin aquests:
5.4. Contractació a través d'agències de viatge
Quan la reserva l'efectuï un client o un grup o contingent turístic per mitjà d'una agència de viatges s'haurà de tenir en compte els pactes que facin sobre les reserves, paga i senyal i indemnitzacions l'agència de viatges i l'establiment hoteler.
5.5. Rescabalament per renúncia de l'estada
Quan el client d'un establiment hoteler abandoni l'habitació abans de la data fins la qual la tenia reservada, el titular de l'establiment hoteler podrà demanar, com a màxim, l'equivalent al 40% del preu total dels serveis que restin per utilitzar.
5.6. Manteniment de la reserva
Quan l'establiment hoteler hagi confirmat la reserva sense l'exigència de cap paga i senyal, estarà obligat a mantenir-la fins a les 20 hores del dia assenyalat, excepte pacte contrari.
Si el client ha abonat la paga i senyal, l'establiment hoteler resta obligat a mantenir la reserva efectuada sense cap límit horari pel nombre de dies que cobreixi aquesta.
Quan la reserva hotelera s'efectuï per mitjà d'una agència de viatges i l'hoteler hagi confirmat la reserva, l'establiment hoteler resta obligat a mantenir-la vigent sense cap límit horari.
5.7. Habitacions - llits supletoris
Les habitacions només poden ser ocupades per la capacitat per a la qual han estat autoritzades, és a dir, individual, 1 persona, doble 2 persones.
En el supòsit que l'establiment hoteler no disposi d'habitacions individuals per als clients que ho sol·licitin, no podrà percebre d'aquests, una quantitat superior al 80 per cent del preu de l'habitació que ocupin.
No obstant, els establiments hotelers poden sol·licitar autorització per a instal·lar llits supletoris en habitacions dobles d’acord amb les condicions següents:
Els preus dels llits supletoris s’han d’aplicar:
La superfície de l’habitació on es pretén la instal·lació ha d’excedir d’un 25% de la superfície mínima exigida per a la categoria que disposi l’establiment. Alguns exemples:
Hotels i balnearis
|
Llits
|
Superfície mínima
|
Superfície mínima per a 1 llit supletori
|
1 estrella
|
Doble llit matrimoni
|
11 m2
|
13,75 m2
|
|
Doble 2 llits
|
12 m2
|
15 m2
|
2 estrelles
|
Doble llit matrimoni
|
13 m2
|
16,25 m2
|
|
Doble 2 llits
|
14 m2
|
17,50 m2
|
3 estrelles
|
Doble llit matrimoni
|
14 m2
|
17,50 m2
|
|
Doble 2 llits
|
15 m2
|
18,75 m2
|
4 estrelles
|
Doble llit matrimoni
|
15 m2
|
18,75 m2
|
|
Doble 2 llits
|
16 m2
|
20 m2
|
5 estrelles
|
Doble llit matrimoni
|
16 m2
|
20 m2
|
|
Doble 2 llits
|
17 m2
|
21,25 m2
|
5.8. Bressols
Els establiments hotelers hauran de disposar de bressols amb la finalitat que puguin pernoctar-hi els menors de 2 anys. La seva instal·lació tindrà caràcter gratuït.
5.9. Menjars
La prestació del servei de menjador ha de tenir lloc dins l'horari assenyalat per la direcció de l'establiment, que en tot cas constarà d'un període mínim de dues hores d'acceptació ininterrompuda de clients per a cadascun dels àpats. En tot cas, els preus de pa i de l'aigua estaran inclosos en la pensió alimentària que ofereixi l'establiment hoteler.
6. Allotjament per temps compartit
La utilització d'un allotjament per temps compartit es va conèixer durant molts anys com a multipropietat i actualment està regulada amb el nom de dret d'aprofitament per torn de béns immobles d'ús turístic.
L’ocupació d’un allotjament turístic per temps compartit és una manera relativament moderna al nostre país de fer vacances. Consisteix en la contractació de l’ús d’un apartament en un destí turístic durant una setmana a l’any, per un mínim de 3 anys i un màxim de 50; a vegades també pot ser per temps indefinit. El preu del contracte varia, segons si la setmana és de temporada alta o baixa i oscil·la entre els 4.000.-€ i els 18.000.-€ i cada any cal pagar la quota a l’empresa de manteniment.
6.1. Document informatiu
Abans de formalitzar la compra, l'empresari ha de lliurar al comprador tota la informació essencial per escrit:
6.2. Requisits mínims del contracte escrit
6.3. Captació
Aquest producte no es comercialitza a les agències de viatge sinó que la captació de clients s’efectua mitjançant màrqueting directe (trucades al domicili particular, enquestes al carrer, etc.). Els clients són convidats a assistir a una presentació en un hotel determinat a canvi de la qual s’anuncia la possibilitat d’obtenir un premi. Durant la presentació, l’empresa proposa signar el contracte que acostuma a anar acompanyat de molta documentació. És molt important llegir-lo detingudament abans de signar-lo i valorar si el producte s’adapta a les nostres necessitats.
Penseu que a més del pagament inicial, anualment haureu de pagar la quota de manteniment, d'acord amb un barem fixat en el contracte i durant tota la durada del dret. Valoreu si de veritat utilitzareu o no aquest sistema de vacances.
Algunes empreses dedicades a l'explotació d'aquest producte s'han agrupat en l'OTE - Organització Europea de Temps Compartit -, que assessora de forma unificada els clients.
6.4. Dret de cancel·lació del contracte
És molt important saber que el comprador disposa d'un termini de 10 dies, a partir de la data del contracte, per desistir de la seva adquisició.
Si l'empresa no ofereix per escrit tota la informació legalment establerta o si aquesta informació no és totalment certa, el termini de 10 dies comença a comptar a partir del moment en què l'empresari complementi o esmeni la informació; si no ho fa, el termini comença al cap de 3 mesos.
La llei prohibeix a les empreses comercialitzadores el cobrament de cap quantitat de diners dins d’aquests 10 dies. En cas que es cancel·li el contracte, qualsevol crèdit bancari o document de pagament signat a favor de l’empresa quedarà bloquejat. La cancel·lació s’ha de fer per escrit i enviar-la per burofax per tal que en quedi constància, per tant no serveix la cancel·lació per telèfon. El burofax s’ha d’enviar a l’adreça de l’empresa que consti en el contracte.
6.5. Revenda
Alguns clients, que en el seu moment van contractar l'ocupació d’un allotjament per temps compartit, al cap d’un temps deixen d’estar interessats en aquesta manera de fer vacances i són contactats per una empresa de revenda. Aquesta empresa sol oferir els seus serveis consistents en la recerca d’un nou propietari per a la setmana que té el client.
Per tal de convèncer el client que contracti els seus serveis, l’empresa de revenda sol informar al propietari que ja disposa d’una persona interessada a adquirir la seva setmana i disposat a pagar-li la quantitat de diners que ell demana.
Cal recordar que el negoci de la revenda sovint amaga la necessitat que el propietari faci una nova despesa econòmica en favor de l’empresa que li ofereix els seus serveis i que en rares ocasions aquesta aconsegueix concloure un contracte que permeti al propietari de recuperar el preu pagat inicialment. És molt important llegir el contracte de revenda abans de signar-lo i, si cal, consulteu amb el vostre advocat.
7. Contractació de clubs de vacances
Algunes empreses comercialitzen un producte molt similar a la contractació d’un allotjament per temps compartit que anomenen “Adhesió a club de vacances”. La durada d’aquest contracte acostuma a ser per temps inferior als 3 anys necessaris perquè sigui considerat de temps compartit i per tant, el consumidor contractant gaudeixi de la protecció legalment prevista (especialment del dret de desistiment durant 10 dies des de la data del contracte)
8. Reclamacions i denúncies
Si tenim qualsevol problema en un allotjament turístic, el primer que hem de fer és contactar amb la direcció de l'establiment per intentar solucionar el cas. També podem demanar els fulls de reclamacions per poder deixar constància dels fets i en cas que no arribem a una solució amb l'establiment ens hem d'adreçar a l'Oficina municipal o comarcal d'informació al consumidor més propera al nostre domicili, on ens informaran dels nostres drets i les vies més adients per exercitar-los. Per a més informació consulteu el tema de consum Reclamacions.
En cas que es vulguin denunciar unes activitats o actuacions irregulars podem posar els fets en coneixement de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya que és l'organisme a Catalunya amb competències sancionadores pel que fa a les activitats dels allotjaments turístics.
Si la persona consumidora sospita que l’empresa li està oferint o proposant un contracte fraudulent, ho pot denunciar a la comissaria més propera.
© 2007 Agència Catalana de Consum