Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Inici > Temes de Consum > AnimalsCompanyia
Agència Catalana del consum - www.gencat.cat

Animals de companyia

Imatge de navegaciInformaci General
Imatge de navegaciLegislaci
Imatge de navegaciPreguntes
Imatge de navegaciPublicacions

Informaci general

1. Venda d’animals extics
2. Recomanacions finals

Sovint, comprem mascotes sense reflexionar prou sobre les responsabilitats que implica tenir un animal a casa en un entorn urb. Hem de pensar que el petit cadell que ens emportem a casa creixer, i que aquest fet no ens ha de portar problemes. No podem abandonar-lo, pel b de l'animal i perqu la Llei 22/2003, de 4 de juliol, de protecci d'animals ho prohibeix, ja que s una falta molt greu, que pot ser sancionada amb multes de 2.001 € fins a 20.000 €.
Quan vulguem adquirir un animal de companyia, hem de recordar que es tracta d'un sser viu. Per aix, s aconsellable que ens informem sobre quin animal o quina espcie s'adapta millor al nostre estil de vida. Si finalment ens decidim per comprar-lo, el millor s fer-ho en establiments i centres de cria o nuclis zoolgics que ofereixin garanties.
Hem de demanar referncies i sollicitar la factura, per si mai hi hagus cap problema.
Tamb hem de saber que, si ho preferim, podem adoptar una mascota dels centres municipals d'acollida o dels refugis de les societats protectores privades.
En termes generals, est prohibida la venda d'animals de companyia a menors de 16 anys o a persones incapacitades, sense l'autoritzaci dels qui en tenen la potestat o la custdia.
Les botigues han d’estar inscrites al Registre de Nuclis Zoolgics i disposar d’un servei veterinari propi o extern. Tamb han de mantenir els animals en un lloc adequat dins l’establiment i no exhibir-los als aparadors.
Els gossos i els gats han d’anar identificats, almenys, mitjanant un microxip homologat implantat.
L’establiment ha de vendre els animals desparasitats, sense smptomes aparents de patologies psquiques o fsiques i sense patir, ni els animals venuts ni els seus progenitors, malalties hereditries diagnosticables.
En adquirir l’animal de companyia, a l’establiment ens han de lliurar un document informatiu on s’indiqui la identificaci de l’espcie, el nmero d’identificaci de l’animal i el nucli zoolgic, les caracterstiques de cada animal, les seves necessitats, consells d’educaci, condicions de manteniment, sanitries i de benestar necessries, avalades per un collegi de veterinaris o de bilegs.
Tamb ens han de lliurar una factura que indiqui les dades d’identificaci del venedor (adrea, NIF...) i del comprador i, evidentment, el preu.
En el cas dels gossos, si l’animal t pedigr o certificat de raa, el venedor ha de lliurar-nos-en un resguard expedit per la Reial Societat Canina en el moment de la inscripci de la ventrada. Ens n’hem d’informar b, perqu els certificats de raa emesos per alguns pasos no tenen validesa al nostre pas.

1. Venda d’animals extics
Els venedors d’animals extics han de conixer el nom cientfic de cada espcie comercialitzada i la legislaci aplicable, i informar els consumidors de la prohibici d’alliberar animals d’espcies no autctones. En la factura de venda han d’incloure, si s’escau, el nmero CITES (Conveni internacional sobre comer d’espcies d’animals en perill de la Fauna i Flora salvatge), o b el que determina la norma europea, per a cada animal venut.

Anar a inici de pgina

2. Recomanacions finals
Hi ha races de gossos considerades potencialment perilloses i per tenir aquests animals cal complir una srie de condicions.
Els anuncis d’ofertes d’animals de companyia fetes a publicacions, revistes especialitzades i altres sistemes de difusi, han d’incloure el nmero de registre del nucli zoolgic del centre venedor.
Podem reclamar a la Junta Arbitral de Consum ms propera al nostre domicili, si volem exigir a l’establiment que ens lliuri la documentaci preceptiva de l’animal, el canvi d’animal, la devoluci del diners abonats o una indemnitzaci econmica en cas que puguem provar que l’animal se’ns ha venut amb algun tipus de malaltia.
Tamb podem fer una denncia a les Oficines de Protecci d’animals dependents del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de CatalunyaLink extern.

Anar a inici de pgina

     

© 2007 Agència Catalana de Consum